Mjölk
Laktosfri Mjölkdryck
Filmjölk
Yoghurt
Grädde
Crème Fraiche & Gräddfil
Smör
Falköpings Bredbart
Ost
Grillost
Falbygden är känt för sina goda ostar. Vi har sedan 1930-talet tillverkat en ost under märket Präst®. Ett flertal varianter finns i vårt sortiment. Präst® är en av de ostar vi köper mest av, men från början var Präst® ett betalningsmedel. När prästen skulle inkassera kyrkoskatten så skedde betalningen med ost. Präst® är alltså en traditionsrik helsvensk ost.
Vid tillverkning av ost värms ystmjölken till 72 grader Celsius under en tid av ca 15 sekunder och därefter kyls den hastigt ned igen. Denna uppvärmning görs för att avdöda oönskade bakterier.
Själva ystningen sker i stora ystningstankar. Uppvärmningen till 72 grader Celsius tar också död på en del nyttiga bakterier, som bör finnas i den färdiga osten. Därför tillsätter ostmästare en mjölksyrakultur. Denna kultur kommer att påverka osten, både i fråga om mognad och smak och därefter tillsätts löpe. Löpets uppgift är att få mjölken koagulerad, det vill säga stelna. Löpe är ett speciellt enzym som utvinns ur kalvens mage.
Efter ungefär trettio minuter har koaglet stelnat. Det är då dags att bryta, d v s skära koaglet i sockerbitsstora tärningar. Därefter sker en uppvärmning och i samband med denna avger ostkornen vassle.
Ostkornen pressas och läggs i saltlake. Detta påverkar ostens hållbarhet, ger den en bättre konsistens och smak. Efter saltlaken förvaras osten på ett ostlager och får mogna för att få rätta smaken. Osten lagras vid olika temperaturer mellan 6 och 24 månader.