
Maria Larsson, Sörby mjölk
Sörby Mjölk är ett modernt familjeföretag som drivs i aktiebolagform. Affärsidén är att företaget ska ha friska djur och producera mjölk till det lokala mejeriet så att konsumenten upplever trygga produkter och ett öppet landskap. Genom att producera mjölk i nya fräscha byggnader ha friska djur, god arbetsmiljö och bra djurmiljö. Som komplement ska företaget erbjuda maskinstationsverksamhet. Vår vision är att med noggrannhet och djuröga vara ett modernt mjölkföretag i ständig utveckling där både djur och människor ska trivas.
Börje & Maria med sönerna Daniel & Fredrik bedriver mjölkproduktion med ca 250 mjölkkor i lösdrift med egen rekrytering och fyra Lely-robotar samt ca 325 ha vall-spannmål-och majsodling. Utöver detta har vi maskinstation med komplett vall-och majskedja, gödselekipage och snöröjning.
Mjölken levereras till Falköpings Mejeri, slaktdjur säljs till Skövde slakteri och tjurkalvar säljs till en granne. Maskintjänster riktar sig till både grannar och mindre företag i trakten. Företaget håller också ca 40 ha naturvårdsmarker öppna med betesdjur. Vi tar emot praktikanter från olika lantbruksskolor i Sverige och är besöksgård för skolor, äldreomsorg och handikapps omsorg.
Gården uppfördes 1855. Ladugården byggdes 1900 med plats för 18 nötkreatur och 6 hästar.
Börje & Maria köpte gården 1986. Då fanns det uppbundna platser för 28 kor. Vi firade 30-års jubileum i höstas, och har i alla år levererat mjölk till Falköpings mejeri.
Snabba frågor
- Hur många kor finns det på Din gård?
- 250 stycken
- Finns det anställd personal på gården? Hur många?
- Vi är fyra delägare samt fyra anställda.
- Finns det någon sidoverksamhet på gården?
- Ja, vi har en maskinstation.
- Tar gården emot studiebesök?
- Ja
- Finns gården på sociala medier?
- Ja, sök Sörby mjölk
- Har gården någon egen hemsida?
- www.sorbymjolk.se
- Vilka produkter, som tillverkas på Falköpings mejeri, äts mest på Din gård?
- A-fil, vaniljyoghurt, grädde, creme fraiche samt alla ostar.
- Vad är speciellt med just Din gård?
- Affärsidén är att företaget ska ha friska djur och producera mjölk till det lokala mejeriet så att konsumenten upplever trygga produkter och ett öppet landskap. Genom att producera mjölk i nya fräscha byggnader ha friska djur, god arbetsmiljö och bra djurmiljö. Som komplement ska företaget erbjuda maskinstationsverksamhet. Vår vision är att med noggrannhet och djuröga vara ett modernt mjölkföretag i ständig utveckling där både djur och människor ska trivas.
Bilder från gården


