Råraka med lax


Se rätten tillagas på vår Instagram > > >

Aptitretare, lunch eller lätt middag? En frasig råraka stekt i smör och toppad med kallrökt lax, creme fraiche och kapris funkar alltid 😋

1 kg potatis
70 gram Falköpings Mejeris smör
2 msk neutral olja
2 dl Falköpings Mejeris Creme Fraiche
Kallrökt lax, efter smak
Salt och peppar
Kapris, efter smak
2 tsk hackad dill
2 tsk hackad gräslök
½ dl rödlök

Riv potatis grovt.

Skölj i kallt vatten och torka sedan av med en ren handduk eller hushållspapper.

Blanda potatisen med salt och peppar.

Smält 50 gram smör och 2 matskedar olja i en stekpanna på medelhög värme.

När smöret smält och slutat bubbla är det dags att hälla i potatisen.

Platta till den rivna potatisen med en stekspade. Låt potatisen steka i fem minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.

Vänd upp och ner på en tallrik och häll i resten av smöret i stekpannan. Häll över potatiskakan i stekpannan igen och låt steka tills den fått fin färg på andra sidan.

Sänk värmen och låt steka tills potatisen är färdig rakt igenom.

Hacka rödlök, dill och gräslök fint.

Sprid ut laxskivor på en skärbräda.

Lägg upp råraka på en tallrik och bred ut valfri mängd creme fraiche.

Dekorera därefter med kallrökt lax, dill, gräslök, rödlök och kapris efter smak.