Pannkakstårta


Dra på dig dina färggladaste strumpor och häng med på ett smarrigt äventyr. Idag firar vi Astrid Lindgrens magiska värld och hyllar henne med en godbit som även Pippi älskade – pannkakstårta!


2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 msk strösocker
0,5 tsk salt
30 g Falköpings Mejeris smör
3 st ägg
6 dl Falköpings Mejeris standardmjölk

Blanda vetemjöl, vaniljsocker, strösocker, salt i en bunke. Smält smör i en kastrull.
Blanda hälften av mjölken i de torra ingredienserna. Vispa ihop till en slät smet. Tillsätt ägg, resterande av mjölken och smält smör. Blanda väl och låt gärna smeten vila i kylen.

Värm en stekpanna och klicka i lite smör, häll i 0,5-1 dl smet i pannan. Vicka runt stekpannan så att smeten rinner ut jämnt i stekpannan.

Stek några minuter tills undersidan har fått en fin gyllenbrun färg och vänd sen, prova att kasta pannkakan upp i luften om du vågar.

Lägg över de steka pannkakorna på ett galler eller ett fat, fortsätt tills du stekt upp all pannkakssmet.

Tina hallonen. Blanda hallon och syltsocker i en kastrull. Låt koka upp och låt koka i 2-3 minuter tills du fått en lite tjockare konsistens. Häll över det i en skål, plasta med plastfolie och låt svalna helt.

Vispa upp 3 dl Falköpings Mejeris grädde 40% tillsammans med 2 msk florsocker, tills önskad struktur på grädden. Häll upp grädden i en spritspåse.

Vik varje pannkaka på mitten och sen mitten igen. Lägg fyra pannkakor på ett fat så de bildar en rundbotten. Bred ut eller spritsa grädde på första lagret, lägg ut några klickar hallonsylt och strö över färska bär. Upprepa igen tills du har 3 våningar. Dekorera översta lagret med grädde och bär. Avsluta med att pudra över florsocker.