Tandoori Chicken Tikka


Se rätten tillagas på vår Instagram > > >

4 stora kycklinglår filer
2 dl Falköpings Mejeris Filmjölk
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
1 tsk korrianderpulver
1 tsk spiskumminpulver
1 tsk röd chilipulver (eller paprikapulver om du vill ha den mild)
2 msk tamarindpasta (går att utesluta)
3 msk citronsaft
1 tsk svartpeppar
2 tsk salt
3 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
Till servering, basmatiris.

Såsen:
1.5 msk vegetabilisk olja
1.5 msk smör
1 st gul lök
1.2 msk finhackad vitlök
0.5 msk finriven ingefära
1.2 tsk garam masala
1.2 tsk spiskummin
0.5 tsk gurkmeja
0.5 tsk koriander
400 g krossade tomater
0.5 tsk chiliflakes
0.5 tsk salt
2 dl grädde
0.5 tsk brunt socker
3 msk färsk koriander för garnering

Tikka Masala:
Pressa eller riv vitlöken.
Lägg alla ingredienser till marinaden utom oljan i en skål och blanda.
Dela upp kycklingen i mindre bitar, snitta kycklingen med ett knivsnitt i varje bit.
Lägg i kycklingen i marinaden och se till att kycklingbitarna marineras ordentligt.
Förvara kycklingmarineraden välförslutet i kylskåp i minst 8-10 timmar.
Skölj och koka upp riset.
Ta ut kycklingen och låt stå i rumstemperatur en stund innan tillagning, ca 15-20 min.
Värm ugnen till 225 grader. Trä den marinerade kycklingen på grillspetten och lägg i ugnsfast form.
Grilla spetten mitt i ugnen i ca 10 minuter och avsluta med grillfunktion på ugnen i 5 minuter.

Såsen:
Hacka löken och ingefäran fint.
Smält smöret i en stekpanna. Fräs löken tills den är mjuk (cirka 3 minuter).
Tillsätt vitlök och ingefära och fräs i 1 minut, tillsätt därefter garam masala, spiskummin, gurkmeja och koriander. Stek under omrörning snabbt.
Häll i krossade tomater, chilipulver och salt. Låt puttra i cirka 10-15 minuter, rör om då och då tills såsen tjocknar och får en djupt brunröd färg. Rör i grädden och sockret. Fortsätt röra tills såsen är tjock och bubblar. Häll i vatten för att tunna ut såsen, vid behov.

Garnera rätten med grovhackad koriander och servera med ris och ett naanbröd för den ultimata indiska upplevelsen.