Wichudaporn tillagar en 3-rättersmeny!



Ser ni vem det är? Wichudaporn från Sveriges Mästerkock 2019. Om det är något hon kan, förutom att sprida härlig energi, är det att laga mat, speciellt med vår laktosfria grädde. Just det, den är ekologisk också....och närproducerad.....och GOD.

MISSA INTE att titta på filmen på Youtube > > >

Fisksoppa

4 personer

Du behöver:

 

100 g × 4 torskrygg

150 g Falköpings Mejeri normalsaltade smör

2 msk olivolja

300 g fänkål

3 st morötter

1 burk krossade tomater

1 msk tomatpuré

2 dl Falköpings Mejeri créme fraiche 34 %

3 dl Falköpings Mejeri färsk laktosfri grädde 40 %

1 dl torrt vitvin

1 st lagerblad

1 vitlöksklyfta

½ dl fiskfond

1 st kruka färsk dill

4 dl vatten

Salt och peppar

 

Gör så här:

  1. Häll olivolja i en gryta på hög värme. Under tiden oljan värms upp, skala och hacka morötterna och fänkålen. Lägg ner grönsakerna i grytan och låt fräsa i några minuter. Krossa en vitlöksklyfta och lägg ner tillsammans med grönsakerna. Addera vatten och låt det koka tills morötterna och fänkålen blir mjuka. När de är färdiga, ta fram en stavmixer och mixa till en puré direkt i grytan. Häll i krossade tomater, tomatpuré, vitvin, fiskfond, 50 g Falköpings Mejeri normalsaltade smör och lagerblad. Låt sjuda i 15 minuter. Sen tar du i Falköpings Mejeri färska, ekologiska och laktosfria vispgrädde och Falköpings Mejeri Créme Fraiche 34%, sänk plattan till en låg temperatur och smaka av med salt och peppar.
  2. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Salta torskryggen på båda sidor och lägg sedan i pannan. Lägg i 100 g Falköpings Mejeri normalsaltade smör och ös över torskryggen tills den når 47°.
  3. Lägg upp soppa i en skål, lägg fisken i mitten och toppa med färsk dill.
  4. Servera!

 

 

Entrecote med potatisgratäng och rödvinsås

4 personer

Du behöver:

 

150 g × 4 entrecote

200 g champinjoner

2 st schalottenlökar

4 st vitlöksklyftor

Färsk rosmarin

2 st lagerblad

1 dl vatten

Halv flaska rödvin

1 msk socker

200 g Falköpings Mejeri normalsaltade smör

½ dl oxfond

500 g potatis (mjölig)

2 st gula lökar

3 dl Falköpings Mejeri färsk laktosfri grädde 40 %

2 dl Falköpings Mejeri laktosfrimellanmjölksdryck 1,5 %

3 dl riven ost

4 st plommontomater

1 paket fetaost

100 g blandsallad

2 msk olivolja

Salt och svartpeppar

 

Gör så här:

  1. Rödvinsås - Hetta upp olivolja i en kastrull. Finhacka schalottenlöken och skiva champinjonerna. Fräs schalottenlöken, champinjonerna och 1 krossad vitlöksklyfta i kastrullen tills det får en brun fin färg. Häll därefter i vatten, rödvin, lagerblad, oxfond, två nypor rosmarin och socker. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen koka i 30-40 minuter. Sila sedan såsen, addera 50 g Falköpings Mejeri normalsaltat smör och rör ihop tills det smälter.
  2. Potatisgratäng – Sätt ugnen på 160° och värm på olivolja i en kastrull. Skala och skiva potatisen och hacka löken i tunna skivor. Lägg löken tillsammans med en krossad vitlöksklyfta i en kastrull och fräs tills de fått lite färg. Ta den skivade potatisen ner i kastrullen och klicka i 50 g Falköpings Mejeri normalsaltat smör , laktosfria mellanmjölksdryck och färsk & ekologisk laktosfri vispgrädde. Smaksätt med salt och peppar och låt det sjuda i 10 minuter. Fördela allt det goda i en ugnsform och toppa med vår goda Biskopost. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
  3. Dela plommontomaten i skivor lägg i en skål, smula ner fetaosten och lägg i blandsalladen. Smaksätt med salt, peppar och olivolja.
  4. Salta och peppra köttet på båda sidorna, lägg köttet i stekpannan och stek ca 2 minuter på varje sida. Lägg i 100 g Falköpings Mejeri normalsaltat smör, 2 krossade vitlöksklyftor, 2 nypor rosmarin och stek ytterligare tills köttet kommer upp till 55°. Ställ av köttet och låt det vila i några minuter innan servering.
  5. Lägg upp potatisgratängen, köttet, salladen och ringla rödvinssås över. Servera!


 

Wichudaporns äppelkaramell med vit chokladmousse 

4 personer

Du behöver:

2 st röda äpplen
3 msk rörsocker
100 g Falköpings Mejeri normalsaltade smör
3 msk konjak
120 g vit choklad
2 dl Falköpings Mejeri färsk laktosfri grädde 40 %
200 g färskost
1 msk citron

150 g Brago kex

1 paket färska hallon

 

Gör så här:

 

  1. Smält den vita chokladen över vattenbad (ångkoka) i en skål, låt den sedan svalna.
  2. Vispa upp Falköpings Mejeri färsk & ekologisk laktosfri vispgrädde tills den blir fluffig. Vispa sedan försiktigt ner den vita chokladen i grädden till en fin smet. Därefter vispar du ner färskost och smakar av med citronsaft.
  3. Låt den vita chokladmoussen svalna i kylen i minst 1 timme.
  4. Smält 50 g Falköpings Mejeri normalsaltat smör i en kastrull. Tärna äpplena och lägg i kastrullen tillsammans med rörsocker och konjak. Koka 4-5 minuter så de blir lite krämiga.
  5. Bryn smör på hög värme och krossa kexen. Fräs sedan kexen ca 2-4 minuter så smöret hinner gå in i kexen och låt det svalna innan det strös på chokladmoussen.
  6. Servera i fina skålar och toppa med färska hallon.
 

MISSA INTE att titta på filmen på Youtube > > >