tophistoriesida.jpg

    Ät mera ost



    Mejerikonsulten pläderade också enligt sign Erg, i Falköpings Tidning, för att svenska folket skulle äta mera ost. Varför? Jo, därför att av gammal ost skär man tunna skivor, men av färsk ost tjocka. Ju tjockare ostskivorna är, ju mer mejerierna får leverera, ju mer minskas jordbrukets mångomtalade nödläge.

    "Så här ser man vad en ostskiva kan hava för verkan om den får utveckla sig till full tjocklek. Väl besannade detta skredo vi så omedelbart i aktion att lindra jordbrukets nödläge medelst förtärandet av tjocka rundpipiga ostskivor (fyra sorter) med vedebörligt underlag av andelsmejerissmör och kex, därtill drickandes den goda drycken pastöriserad mjölk. Vi hörde en herre som allvarligt funderade på att hädanefter utbyta eftermiddagens lättgrogg mot andelsmjölk".

    En framgång för Falköpingsortens Andelsmejeriförening var ostutställningen i Skara den 10 oktober det första verksamhetsåret, eller 1931. I lagerbedömningen fick mejeriet stor silver silvermedalj och diplom, för Västgötaosten fick de hushållningssällskapets stora hederspris, för Sveciaosten hederspris, för Goudaosten andra pris, för halvfet ost första pris och för hushållsosten första pris och hederspris.

    År 1933 syntes det ekonomiska läget ha stabiliserat sig, ty den grupp statsrevisorer som då besökte mejeriföreningen fann det hela "ganska gott".
     

    Kika på mejeriets ostar i nutid > > >